no category

بلاکچین

چگونه بلاکچین صنعت بانکداری را متحول می‌کند؟

تکنولوژی بلاکچین باید از سوی بانک‌ها به عنوان تکنولوژی‌ای که خدماتی بسیار فراتر از ارزهای رمزنگاری شده ارائه می‌دهد؛ مورد توجه قرار گیرد. بلاکچین در حال حاضر تحول‌آفرینی در پرداخت‌ها را آغاز نموده است لیکن به زودی جریان عمده‌ای از خدمات مالی بر روی آن ارائه خواهد شد. بلاکچین در حقیقت به سبب دو ویژگی اصلی در دنیا مورد توجه قرار گرفته است: ماهیت توزیع شده و غیر قابل تغییر آن.

دفتر کل تراکنش‌های روی بلاکچین، در نسخ متعدد در اختیار کلیه کاربران شبکه قرار می‌گیرد و تراکنش‌های جدید زنجیروار بر روی کلیه نسخ ثبت و ضبط می‌شوند. لذا کنترل این دفاتر و در پی آن حذف یا مداخله در تراکنش‌ها تقریباً غیرممکن می‌شود. بر این اساس، ایجاد تداخل در یک یا چند نسخه از دفاتر به سرعت توسط اعضای شبکه کشف خواهد شد. در ادامه به برخی از مزایای موجود در بلاکچین خواهیم پرداخت:

۱) انتقال وجه بین‌المللی

فرایند انتقال وجه بین‌المللی که برای اشخاص حقوقی و حقیقی همواره هزینه‌زا بوده؛ بر روی بستر بلاکچین مورد استقبال قرار گرفته است. به گونه‌ای که ارزهای رمز‌نگاری شده مثل ریپل توسط برخی از بانک‌ها مورد بهره‌برداری قرار می گیرند.

۲) پرداخت‌های مستقیم و ارزان

در زمان دریافت و پرداخت وجه، به صورت عادی پول در میان بانک‌ها جا‌به‌جا می‌شود. برای این کار ابزارهای مختلفی نیز دخیل می‌شوند. کارت‌های اعتباری، دستگاه‌های پوز و غیره هزینه‌هایی بر این انتقال تحمیل‌ می‌کنند. در این مسیر هر کدام از تامین‌کنندگان خدمات نیز در پی اخذ کارمزد هستند.

بلاکچین برای متقاضیان خدمت در حوزه پرداخت مزایایی را عرضه می‌کند که بسیار ارزشمند است. یکی از این مزایا حذف واسطه از مسیر پرداخت است که منجر به حداقل شدن کارمزدهای مترتب بر فرایند پرداخت می‌شود. علاوه بر این، نگرانی بابت کلاهبرداری و یا فقدان موجودی در حساب پرداخت‌کننده نیز حذف می‌شود. همچنین نگرانی بابت خارج ‌شدن ابزارهای مختلف از مدار، قطعی سرورها و عدم امکان پرداخت در زمان مدنظر متقاضی نیز از بین‌می‌رود.

۳) جزئیات تراکنش‌ها

تکنولوژی بلاکچین برای ثبت جزئیات تراکنش‌ها بسیار کارآمد است. رصد مالکیت وجوه به راحتی اتفاق می‌افتد و قراردادهای هوشمند فعالیت‌های مختلفی را مکانیزه می‌کنند؛ فرایندهایی که قبلاً هزینه‌زا و پیچیده بودند و در تراکنش‌ها تاخیر ایجاد می‌کردند. با تلفیق بانکداری باز و قراردادهای هوشمند می‌توان به تصمیمات اعتباری با کیفیت و بسیاری از خدمات جدید دست یافت.

۴) شمول خدمات مختلف مالی

با کنترل هزینه‌ها، شرکت‌های نوپا و کوچک می‌توانند در فضای رقابت با بانک‌های بزرگ قرار گیرند. بسیاری از مشتریان بانک‌ها که از شرایط پرداخت کارمزد، حفظ حداقل موجودی در حساب بانکی، مشکلات دسترسی به موجودی حساب و مواردی از این دست ناراضی هستند جذب خدمات شرکت‌های نوپا و کوچک مبتنی بر بلاکچین خواهند شد.

۵) کاهش کلاهبرداری

تکنولوژی بلاکچین در برابر هک شدن، حملات دی.دی.او.اس و سایر انواع کلاهبرداری مقاوم است. با این ویژگی خسارات احتمالی کلاهبرداری برای شرکت‌ها در حین انجام کسب و کار کاهش می‌یابد.

جمع‌بندی

تکنولوژی بلاکچین همچنان جوان و تحولات زیادی در پیش است. ولی بانک‌ها و صنایع مختلف مشغول خلق نوآوری بر بستر آن هستند و در این مرحله می‌توان گفت که تکنولوژی از مقررات خود بسیار فراتر است. لذا در اکثر مواقع مشخص نیست که امنیت در برابر ریسک‌های احتمالی چگونه حاصل می‌شود. لیکن در هر صورت پیش‌بینی این تحول مهم در عرصه تکنولوژی در هر بانک ضروری است و نیز تغییراتی که در محیط رقابتی رخ خواهد داد باید امروز مورد توجه بانک‌ها قرار گیرد.

منبع:

The Balance; Justin Pritchard, 2018 “How Blockchain Is Changing Banking and Financial Services

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *